"Remember, remember the 5th of November" - 5 noiembrie 2021, ultima zi de "vară" la Coştila
Traseu: Şmecher 5B, 6b (6a/6a+, A0), 4lc, Peretele Coştilei
Echipa: Dana, Cornel Sain
Data: 5 noiembrie 2021
Descriere detaliata: Traseul Şmecher pe ClimbRomania
Mai jos - povestea zilei, dar si detalii despre traseu la pozele relevante.
Pentru un context mai general, 2021 a fost pentru mine un an al revenirii dupa aproape 4 ani de pauza. Un an in care am luat-o practic de la inceput, ca si cand m-am apucat din nou de catarat. Un an in care am cautat faleze de escalada cu trasee usoare si am reluat traseele din Țancuri si din Animale. Un an in care plecarile de acasa au fost mereu cu limita de timp. Un an in care am iesit la stanca cu multi prieteni mai vechi si mai noi, cu majoritatea fiind primele iesiri impreuna la catarat. Un an in care, dupa fiecare iesire, am avut febra musculara zile bune. Un an in care am simtit ca fiecare iesire a fost exact ce trebuia pentru momentul respectiv si m-a adus mai aproape de unde imi doresc sa fiu.
In acest context, mi-am dorit sa profit de "ultima zi de vara" si am acceptat invitatia lui Cornel (de acum cateva luni) de a merge in Şmecher. Asa cum imi promisese Cornel, traseul nu m-a dezamagit. E multa catarare cu pasi fini pe fete de conglomerat, exact ce imi place. In plus, am avut luxul de a il parcurge secund si sa ma bucur total relaxata de catarat (pentru cap e putin alta poveste, trebuie sa stii la ce sa te astepti, fiind distante maricele intre asigurari in mai multe zone unde nu e neaparat foarte usor). A fost primul meu traseu "nou" la Costila anul acesta si primul mai sus de Tancuri - deci as zice ca a fost un mod ideal de a incheia sezonul 🥰. (Abia il astept pe urmatorul 😉.)
Privelistea clasica de pe prispa refugiului cu Tancul Mic si Peretele Costilei.
Covorul de frunze a fost destul de consistent pe urcare, intra piciorul pana la glezna - aproape un fel de antrenament pentru urcatul pe zapada.
Ne pregatim de urcarea pe Valea Costilei, cu ale ei saritori, pentru a ajunge la baza traseului.
Cornel pe prima lungime de coarda. Noi am facut aceasta lungime pornind din Valea Costilei, dar se poate face "apropierea" de perete separat si sa se regrupeze exact unde incepe traseul / cataratul serios.
Din regruparea de la inceputul traseului se asigura usor un spit "de factor" pe arcada. In poza de mai jos ar parea ca se traverseaza direct orizontal spre dreapta, dar nu e chiar asa :)). Se coboara pe rampa vreo 2 metri, pana se prinde la mana un mare "bolovan" specific conglomeratului si abia acolo se incepe traverseul spre dreapta pana la fisura unde e Cornel in poza de mai jos, unde se gasesc 2 pitoane.
De la cele 2 pitoane asigurate in dreapta, se traverseaza inapoi spre stanga. Apoi se urca drept in sus metri buni pana la urmatoarea asigurare - un spit, pe care tocmai il asigurase Cornel in poza de mai jos.
Apoi se continua in sus cateva asigurari la distante mai decente, se trece o mica burtica (unde este o alveola uriasa ascunsa bine peste buza micii arcade in partea stanga), dupa care terenul devine mai usor si neasigurat pana in regrupare (atentie la iesirea pe ierburi pe brana cu regrupare).
Asa arata fisura de plecare pe a doua lungime.
Mai jos, Cornel spre finalul lungimii a doua. Finalul lungimii as zice ca e cea mai delicata portiune - cam 3 metri de catarat pe "muste" micute de conglomerat pana la spitul de sub regrupare.
Plecarea pe lungimea a treia. Drept in sus, apoi traverseu stanga. Prin zona asta (inclusiv in regruparea urmatoare) trebuie atentie la linie, deoarece Smecher se intersecteaza cu Galiani, iar pe alocuri si traseul Balcoanelor este foarte aproape in dreapta.
Cornel pe la jumatatea lungimii a treia. Putin mai sus am inteles ca era o placa care a cazut (se vede o portiune mai galbena). E destul de aerisit asigurata lungimea, culminand cu rampa finala de 10m spre regrupare (care nu e grea, dar trebuie atentie mare ca nu toti bolovaneii stau prea bine).
Cornel la plecarea pe lungimea a patra. Putin in sus, apoi stanga (spiturile de departe in sus/dreapta sunt din Galiani si din Balcoane).
Continuarea lungimii a patra. Mai sus se urca un pic pe un diedru, apoi se trece muchia spre stanga si se continua in sus pe teren usurel pana in regrupare.
"Echipa" in ultima regrupare, pregatindu-ne de rapel.
Privelistea din perete - muchia cu Jnepeni, Creasta Vulturilor - creasta Vaii Albe.
Primul rapel are 60m pana la o regrupare/punct de rapel din Hornul din Peretele Costilei. Daca sunt corzi mai vechi si nu mai au fix 60m, nu vor ajunge pana in regrupare, dar configuratia terenului permite sa se descatere cu atentie cativa metri.
Alternativ, pentru corzi de 50m, primul rapel se poate imparti in doua: primul mai scurt, de 20-25m, folosind ultima regrupare din Cezar Vargulescu (echipata cu spituri), apoi unul mai lung 35-40m, pana in Hornul din Peretele Costilei.
Mai jos, Cornel incepand al doilea rapel, putin mai scurt (~40m), din Hornul din Peretele Costilei pana in firul Vaii Costilei.
Toata ziua au stat in zona, foarte relaxate, cateva capre negre. Care chiar sunt negre, semn ca iarna e aproape.
End of season! Să vina iarna, zic!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu