Trident du Tacul, traseul Lépiney

Data: 13 august 2011
Participanti: Dana si Baza
Traseu: Trident du Tacul - voie Lépiney (D, A0/5c(4c), 250m)

Vara asta mergem din nou in Chamonix, dar cu o abordare putin diferita. Avem doar o saptamana si o zi de concediu si incercam varianta fara masina, care s-a dovedit mult mai reusita. Zburam cu avionul vineri dimineata in Milano de unde luam trenul pana in Aosta si apoi autobuzul pana in Chamonix. Ajungem in Chamonix numai bine sa mai prindem Maison de la Montagne deschis ca sa xeroxam topo-uri si descrieri de trasee.

Am incercat sa invatam din greselile anilor trecuti. De data asta ne documentam mult mai bine legat de traseele care ne-ar putea interesa, astfel incat la Maison de la Montagne sa punem intrebari cat mai punctuale. De asemenea, avem pe lista cat mai multe trasee astfel incat sa avem variante indiferent de fereastra de vreme buna si de cat de aclimatizati suntem. De asemenea, suntem mai prudenti la inceput cu aclimatizarea.

Sambata se anunta vreme buna, urmand ca duminica spre dupa-masa / seara sa inceapa sa ploua. Deci trebuie sa alegem un traseu pentru care sa nu pierdem mult timp cu approach-ul. Hotaram sa incercam Trident-ul (3693 m) pe ruta Lepiney, stiind ca este cam la limita pentru noi neaclimatizati.

In primul rand, ne asteptam ca asta va fi un traseu frumos, Gaston Rebuffat incluzand ruta Lepiney in cartea sa The Mont Blanc Massif - The Hundred Finest Routes, lansand totodata si o provocare:

Alpinists should be principally inspired by the memory of Jacques de Lépiney who, in 1919, climbed this route free! They should take pride in this achievement and seek to be worthy of their inheritance by emulating Lépiney's fine performance, the more so because of the subsequent improvenets in equipment and technique.

Sambata de dimineata luam "prima" (in realitate, a treia) telecabina pana la Aiguille du Midi, coboram in Col du Midi unde ne montam cortul si pornim spre traseul nostru.Trident-ul (cel din dreapta in poza) arata impresionant atat de aproape cat si de departe, chiar daca se afla imediat in vecinatatea mai celebrului Grand Capucin.


Descrierea traseului obtinuta de la Maison de la Montagne, mai detaliata decat ce gasisem noi pe internet.


Trident - versantul sud-vestic: 1. Lepiney, 2. Eclipse, 3. Les Intouchables.


Trident - versantul sud-estic: 1. Lepiney, 2. Settimo sigillio, 3. La peau et les os.


Traseul nostru inconjoara turnul de granit, intersectand toate celelalte trasee. Am fi preferat sa obtinem un topo clar cu lungimile de coarda / regruparile, dar trebuie sa ne multumim cu ce se vede mai sus.

Urmam culoarul de zapada din stanga Trident-ului 100m conform descrierii si gasim o regrupare pe spituri. Acolo ne legam in coarda, ne punem papucii de catarat si incepem traseul cu ceva emotii, inca nestiind clar in ce ne bagam. Dar catararea e usoara, asa ca prindem curaj.


Peisajul e superb, traseul si vremea la fel.


Dupa ~20m gasim a doua regrupare pe spituri. Baza decide sa treaca mai departe, si dupa fix 50m de la plecarea in traseu, pe o mare platforma, gasim inca o regrupare. Cuie n-au prea fost pana aici, gradul fiind destul de mic si plasamente de mobile la tot pasul.


Pe aceasta platforma gasim niste rucsaci, semn ca aici se poate lasa echipamentul si continua traseul cu rucsaci mai usori. Direct in sus se vedea o linie destul de clara si accesibila, precum si o regrupare. Cand ne pregateam sa plecam mai departe, apare o echipa rapeland vreo 15m mai in dreapta noastra. Aflam de la ei ca traseul nostru era exact pe unde coborau ei... stiam ca trebuie sa fie o traversare pe o platforma mare, dar ne asteptam sa fie dupa vreo ~3 lungimi de coarda, nu dupa una singura. Aflam si ca se poate rapela exact pe linia pe care se urca. Revenim pe traseul nostru, bucurosi ca am evitat o ratacire in perete si oarecum mai linistiti in privinta retragerii.


A urmat cea mai grea lungime a traseului (poza sus, unde se vede si platforma pe care am traversat), lungime pe care au fost destul de multe cuie, dar totusi plasate astfel incat pasul traseului sa fie impus si asigurat la mobile.

Doi oameni urca spre bivuacul Fourche.


Lungimea a doua (cea mai grea), vazuta de jos.



Trecem pe versantul sud-vestic al peretelui si urmeaza o portiune usoara si foarte placuta...


...si ideala pentru poze spectaculoase.


Mai sus, avem parte si de un moment de deruta. Conform topo-ului, urmeaza o fisura / horn putin mai dificila, si nu stim pe care dintre fisurile ce se vad in sus sa o alegem, mai ales ca nu se vad pitoane nicaieri. Un petic de zapada cu urme de pasi ne ajuta sa facem alegerea corecta... si dupa vreo 2-3m pe fisura aleasa gasim un cui (singurul de pe aceasta lungime) care ne confirma ca suntem pe drumul cel bun.


:)


Tour Ronde cu fata nordica in conditii excelente de catarat.


Am ajuns pe varful Trident-ului fara probleme (poate doar pe ultima lungime sa ne fi abatut putin de la linia traseului, ca parca a fost mai greu decat trebuia sa fie si in loc sa ajungem pe varful central, am ajuns direct in saua dintre varful central si cel sudic).

Exista mai multe posibilitati de retragere, cea mai scurta fiind probabil rapelarea pe traseul Les Intouchables. Dar cum nu vroiam sa riscam sa ne ratacim, noi am rapelat exact pe traseul pe care am urcat, toate regruparile fiind pe spituri si cu inel de rapel. Am facut, pe cat posibil, rapeluri scurte (25m), doar unul singur fiind impus de 50m. Tragand linie, am ajuns sus dupa 6 lungimi de coarda si am facut 8 rapeluri la retragere.

Un ultim rapel lung ne scuteste de descatarat culoarul de zapada si ne duce aproape la baza Trident-ului.


Corturile de la baza lui Grand Capucin si Dent du Geant la apus.


Avem parte de un rasarit superb de luna si o plimbare pe luna plina spre Col du Midi unde avem cortul. Pacat ca ne cam chinuim la urcare din cauza altitudinii...


A doua zi ne resimtim dupa efortul depus, iar vremea pare sa se strice mai devreme decat era anuntat. Asa ca strangem cortul si ne indreptam spre Aiguille du Midi cu amintirea unui traseu frumos, care ne incurajeaza sa mai incercam si altele similare.

Un comentariu:

cristian popescu spunea...

Foarte frumoasă tura. La cât mai multe şi mai frumoase.

ATENȚIE !!!

Unele activități prezentate aici implică risc serios de accidentare gravă sau chiar fatală.

Este important de reținut că:
  • Abordarea anumitor trasee prezentate aici poate fi foarte diferită de cea obișnuită, un motiv foarte serios de a trata cu rezervă informațiile prezentate.
  • Condițiile în care un traseu se găsește (împreună cu riscurile asociate!) pot fi foarte diferite față de cum au fost ele găsite la un moment dat.

În consecință:
  • NU ne putem asuma nicio răspundere în caz că informațiile prezentate aici sunt greșite, inexacte sau depășite.
  • NU ne asumăm nicio răspundere pentru consecințele ce pot decurge din folosirea, în orice fel, a oricăror materiale prezentate aici.
  • Folosirea oricăror informații sau idei prezentate aici se face integral pe propria răspundere.