De Paște la Peștera Muierii (Cheile Galbenului)

11-13 Aprilie 2015

Pestera Muierii e o zona faina de catarat cu trasee de alpinism scurte (cateva lungimi de coarda) si trasee de escalada. Accesul la pereti este foarte rapid.

Posibilitati de cazare sunt destule, atata la pensiune cat si la cort. Dintre pensiuni, recomand Vila Nico si Pensiunea Andreea. De evitat Casa cu Mesteceni - o pensiune foarte frumoasa chiar langa iesirea din pestera, dar care din pacate e administrata de un cuplu din sat care isi baga exagerat nasul in tot ce faci.

Zona e foarte frumoasa, iar ca activitati, in afara de catarare, se mai poate vizita Pestera Muierii, Pestera Polovragi sau Manastirea Polovragi.

Pentru noi a fost locul ideal pentru mini-vacanta de Paste!

Cu aceasta ocazie l-am cunoscut pe Cristi Iacob, cel care are un mare merit in dezvoltarea acestei zone de catarat. El a deschis numeroase trasee de escalada aici si a contribuit la reamenajarea unor trasee de alpinism.

***

Noi ne-am catarat numai in Sectorul I (versantul drept), aproape de intrarea in pestera. Aici sunt concentrate majoritatea traseelor clasice dragute. Cam asta am reusit sa facem, intre diminetile in care am lenevit pana la pranz si serile in care am stat la povesti pana tarziu:

Creasta Fetelor (3A, VI+/VII-, 4lc) O creasta care incepe foarte hotarat (pasul traseului e chiar la intrare), apoi continua linistit vreo 2 lungimi de coarda ca sa se termine cu o lungime de dificultate medie pe un perete mai vertical. Combinatia de pas greu la intrare urmat de o portiune foarte lunga de teren usor il fac un traseu greu de recomandat cuiva. Posibil ca portiunea initiala sa poata fi pacalita prin traseul de escalada din dreapta, si atunci iese un traseu clasic (constant) usurel.

Cezarica (4A, VI+, 4lc) Unul dintre cele mai faine trasee din zona. Catarare frumoasa pe fata, fata cazuta, horn, surplomba. In horn (lc 3) sunt niste blocuri mari instabile care nu trebuie deranjate, dar care pot fi ocolite usor. 

Tabara 1989 (3B, VII-/VII, 3lc) Traseu dragut, care merita odata ce ati parcurs celelalte cateva trasee faine din zona. O prima lungime cu o portiune initiala frumusica urmata de cativa metri mai murdari si friabili. A doua lungime compacta si solicitanta, dar bine asigurata. A treia lungime este elementara si ne scoate sus. 

Pintenul Dorului (3B, VI+, 2lc) Traseu scurt, dar extrem de frumos. O lungime de coarda lunga pe o fisura clara, urmata de o lungime scurta pe cea mai usoara surplomba pe care am vazut-o pana acum. Se ajunge in varful pintenul - o platforma maricica de unde se coboara in rapel.

Fisura Pintenului (4A, VII+?, 3lc) Traseu mai taricel si interesant. O prima lungime pe o fisura clara unde trebuie sa ai putina imaginatie ca sa poti inainte. A doua lungime clara si mai usoara. A treia lungime are o zona destul de tare la intrare, apoi continua frumos, dar sustinut pana sus.

Creasta Baietilor (2B, VI-, 2lc) Traseu cara arata mult mai bine decat ce gasesti la fata locului. O prima lungime inierbata, urmata de o a doua lungime pe o creasta aparent frumoasa dar in realitate cam friabila. Se termina pe varful pintenului de unde trebuie coborat in rapel.

***

Urcarea spre trasee. Se vede intrarea in pestera, iar de acolo mai sunt doar cateva zeci de metri pana la Creasta Fetelor, de unde incep sa apara traseele.


Vis-a-vis se vede Peretele Radului (versantul stang). Noi nu am ajuns acolo, dar nu am auzit neaparat lucruri grozave despre traseele de acolo. Singurul care ne-a fost recomandat e Diedrul Salamandrelor.


Cristi, filandu-l pe Baza pe Creasta Fetelor. In spate se vad niste baieti la dry-tooling in traseul Niculae Baticu.


Zona din amonte.


Undeva pe Creasta Fetelor.


Prima lungime din Cezarica. Pasul lungimii - o surplomba scurta cu prize mari.


Ultima lungime din Cezarica. O buna parte e putin surplombata, dar e bine asigurata si cu prize bune. Genul de traseu unde incep sa-ti placa surplombele!


Prima lungime din Tabara 1989. Un diedru dragut, urmat de o zona murdara si putin friabila.


Razvan si Alina in Cezarica.


Cristi, in traseul Marian - un traseu nou deschis in dreapta de Cezarica.


Terminand a doua lungime din Tabara 1989 - o lungime foarte faina de catarat, care te solicita putin dar iese la liber.


Razvan in Cezarica.


Baza, in Pintenul Dorului.


Tot el, tot acolo.


In strunga unde se ajunge facand rapel de pe Pinten.


In regrupare, dupa prima lungime din Creasta Baietilor.


Sus pe pinten, pregatindu-ne de rapel.


Urcand spre zona de escalada de la iesirea din pestera. Trasee foarte dragute acolo, pentru toata lumea: de la gradul V pana peste gradul VIII-.


Cristi si Vali pe ultima lungime din Fisura Pintenului.


2 comentarii:

Cristi IACOB spunea...

Frumoasa descriere a zonei si corecta descriere a traseelor.
As aminti ca majoritatea traseelor au fost amenajate/reamenajate si sunt in continuare amenajate noi trasee de catre Dan VASILESCU.
Cand mai mergeti acolo?

Unknown spunea...

Buna,
In Peretele Radului am facut Hornul lui Alexandru si Diedrul Salamandrelor. Dupa mine Hornul lui Alexandru este mai frumos si mai spectaculos. Diedrul Salamandrelor este cam friabil mai ales in a doua lungime.
Felicitari pentru toate reusitele din ultima perioada!
Nedelea Mariana- Pitesti

ATENȚIE !!!

Unele activități prezentate aici implică risc serios de accidentare gravă sau chiar fatală.

Este important de reținut că:
  • Abordarea anumitor trasee prezentate aici poate fi foarte diferită de cea obișnuită, un motiv foarte serios de a trata cu rezervă informațiile prezentate.
  • Condițiile în care un traseu se găsește (împreună cu riscurile asociate!) pot fi foarte diferite față de cum au fost ele găsite la un moment dat.

În consecință:
  • NU ne putem asuma nicio răspundere în caz că informațiile prezentate aici sunt greșite, inexacte sau depășite.
  • NU ne asumăm nicio răspundere pentru consecințele ce pot decurge din folosirea, în orice fel, a oricăror materiale prezentate aici.
  • Folosirea oricăror informații sau idei prezentate aici se face integral pe propria răspundere.