Vacanță în Tatra - informații utile

Aici am adunat sursele de informatie pe care le-am gasit noi cand planuiam aceasta vacanta. Cred ca reprezinta un bun punct de plecare, asa ca le-am sintetizat intr-un articol pentru cine va avea vreodata nevoie (inclusiv noi).
   

  • Masivul Tatra Înaltă
Masivul Tatra Inalta face parte din lantul Carpatic si se afla la granita dintre Slovacia si Polonia. Cel mai inalt varf este vf. Gerlach de 2655m. Noua, Tatra ni s-a parut un fel de Retezat, dar mult mai mare, mai prietenos, mai usor accesibil pentru turisti si mai interesant pentru alpinisti.

Totusi e important sa nu va lasati pacaliti de altitudinea mica a acestor munti - traseele tehnice si viteza cu care se poate schimba vremea aici seamana mult mai mult cu Alpii (excluzand zapada) decat cu ceea ce gasim la noi in tara. Nu degeaba se zice ca Tatra este "the smallest high mountain range in the world" (adica cel mai mic munte 'serios' din lume).

  • Accesul
Noi am mers cu masina. Se fac 5 ore si jumatate de la iesirea din tara prin vama Bors (Oradea) pana in localitatea Tatranska Lomnica, Slovacia.
Localitatea Tatranska Lomnica este un bun punct de plecare / tabara de baza. Aici, noi am stat cu cortul in campingul Tatranec (http://www.hoteltatranec.com). Preturile de la hotel erau foarte tentante (30 euro / noapte / camera), doar ca nu facusem rezervare si nu am gasit camere libere.  

  • Turiștii
Turistii au voie doar pe potecile marcate. Pe trasee nemarcate ai voie doar daca esti membru al unui club afiliat UIAA (de ex., Clubul Alpin Roman) sau insotit de un ghid. Trebuie notat ca exista si cateva zone de rezervatie naturala unde nu are nimeni acces.
Despre potecile marcate trebuie mentionat ca:
  • Nu sunt atat de multe ca la noi, nu te duc pe toate varfurile posibile, ci sunt mai mult folosite pentru a traversa muntele. Cel mai inalt varf (si unul dintre putinele varfuri) pe care ajunge o poteca turistica este Rysy (2499m).
  • Potecile turistice sunt foarte frumos amenajate si ingrijite, astfel incat sa nu aiba nimeni dificultati, chiar daca se traverseaza un teren accidentat. Este o adevarata placere sa mergi pe acele poteci turistice!

  • Alpiniștii
Pentru noi, principala sursa de informatie a fost acest site:
http://www.tatry.nfo.sk/stite.php
Din lista "All Peaks" selectam varful dorit si gasim o schita cu zona si o descriere buna cu accesul si retragerea. Apoi, selectand fata (estica, vestica, etc) pe care se afla traseul de interes se ajunge la lista traseelor de pe acea fata (unele au si Topo atasat) precum si o poza cu muntele si cu liniile traseelor desenate. Majoritatea informatiilor sunt disponibile in limba engleza.

In Tatra roca este granit, deci catararea este in general la asigurari mobile. Poate doar in pasii mai grei (in functie de traseu) sa mai exista pitoane. Asa ca noi ne-am bucurat sa gasim o lista cu traseele clasice care au avut regruparile reamenajate cu ancore (http://www.tatry.nfo.sk/klasiky.html).

Pentru alegerea obiectivelor (traseelor) din categoria "usurele si foarte frumoase", noi ne-am inspirat si din traseele pe care le-a parcurs Marian Anghel in cadrul stagiilor de alpinism pe care le-a organizat in zona. Traseele mai grele au fost mai dificil de ales - ne-am bazat pe informatii razlete gasit pe internet (bloguri traduse din slovaca / ungureste, albume foto, etc).

  • Harta
Harta Tatrei, la rezolutie excelenta, este disponibila aici:
http://www.tatry.nfo.sk/mapatotal.html
La fata locului, puteti gasi de cumparat harti turistice foarte bune (scala 1:25000).

  • Cabanele
Tatra este parc national, deci camparea este interzisa.

Lista si harta cu toate cabanele (numite "chata" in lb. slovaca) se gasesc pe site-ul http://www.vysoketatry.com/chaty/chaty.html. Este recomandat sa sunati si sa faceti rezervare. La hotelul Sliezsky Dom ziceau chiar ca trebuie rezervare cu 48h inainte.

Probabil preturi rezonabile pentru cazare si mancare sunt la majoritatea cabanelor.

De exemplu, la cab. Popradske Pleso costa 15 euro / noapte un pat in camera de 8 persoane, 16 euro / noapte / persoana camera dubla cu baie la comun sau 26 euro / noapte / persoana camera dubla cu baie separata. La aceasta cabana exista si restaurant de tipul "impinge-tava" cu suficiente tipuri de mancare la preturi foarte rezonabile, masa de biliard si de ping-pong cu acces liber pentru clientii cabanei, zona de joaca pentru copii si un mic panou de escalada pe peretele cabanei.

Statut special il are Sliezsky dom (de unde se pleaca spre vf. Gerlach) care este un hotel in toata regula, cu atmosfera si preturi de hotel. Camera standard este 70-80 euro / noapte (in functie de directia in care sunt ferestrele), dar macar micul-dejun e inclus in banii astia. Aici exista si wellness center, dar accesul costa aditional.

Pana la unele cabane exista drum asfaltat, dar accesul auto este restrictionat. Poti sa mergi cu masina doar daca suni la cabana si iti rezervi un loc de parcare, care evident costa in plus (11 euro / noapte la Sliezsky dom). Dar aceste cabane am vazut ca ofera servicii de transport cu masina cabanei pentru clienti. Pentru cab. Popradske Pleso costa 5 euro / persoana un drum cu masina, dar este posibil doar inainte de 9am si dupa 5pm (pentru ca drumul este si traseu turistic).

  • Prognoza meteo
Noi folosim www.meteoblue.com, care pe perioada cat am fost acolo a fost foarte exact:
http://www.meteoblue.com/ro_RO/vreme/prognoza/saptamana/gerlach_sk_2084

Dar exista si acest site, cu prognoza pentru diverse varfuri:
http://www.mountain-forecast.com/peaks/Gerlach/forecasts/2655

Mare atentie la vremea din Tatra - se poate schimba cu o viteza surprizatoare!!!

  • Alte obiective turistice
  • oraselul medieval Levoča
  • castelul Spis (situat la 19km de Levoča)
  • orasul Kosice

Aceasta este cabana Popradske Pleso. Zona este foarte frumoasa si probabil aici sunt si cei mai multi turisti pentru ca de aici se urca spre vf. Rysy. A se remarca cum arata poteca (marcata) pe portiunea pe care se traverseaza grohotisul. :)



Drumul asfaltat spre cabana  Popradske Pleso. Traficul de masini e aproape zero, si multi turisti folosesc drumul pentru a veni la cabana cu copii mici, in carucioare.



In afara de arta rearanjarii pietrelor pentru amenajat poteci sau construit momai, se pare ca slovacii sunt pasionati si de sculptat in lemn.



Hotelul Sliezky Dom, de unde se pleaca spre vf. Gerlach, cel mai intalt varf din masiv.



Prin centrul oraselului Levoča.



In acelasi orasel.



Castelul Spis vazut din masina, de pe drum.



Ah, si nu uitati! La fel ca in muntii nostri, si in Tatra exista ursi... doar ca acolo cica e o raritate sa ii intalnesti. ;)



Niciun comentariu:

ATENȚIE !!!

Unele activități prezentate aici implică risc serios de accidentare gravă sau chiar fatală.

Este important de reținut că:
  • Abordarea anumitor trasee prezentate aici poate fi foarte diferită de cea obișnuită, un motiv foarte serios de a trata cu rezervă informațiile prezentate.
  • Condițiile în care un traseu se găsește (împreună cu riscurile asociate!) pot fi foarte diferite față de cum au fost ele găsite la un moment dat.

În consecință:
  • NU ne putem asuma nicio răspundere în caz că informațiile prezentate aici sunt greșite, inexacte sau depășite.
  • NU ne asumăm nicio răspundere pentru consecințele ce pot decurge din folosirea, în orice fel, a oricăror materiale prezentate aici.
  • Folosirea oricăror informații sau idei prezentate aici se face integral pe propria răspundere.