Cheile Turzii. Traseul Vega (VII, 3lc) din Colțul Rotunjit

Data: 5 mai 2013
Participanti: Dana, Baza
Traseu: Traseul Vega (VII, 3lc) din Coltul Rotunjit, Cheile Turzii

Trebuie spuse cate ceva despre acest traseu pentru ca, desi stiam lume care l-a catarat si credeam noi ca avem suficiente informatii obiective, am fost putin luati prin surprindere de realitatea de la fata locului.

Este un traseu bine asigurat (batut pentru "escalada" de catre Adi Munteanu & Ovidiu Pop, 2002), are doar trei lungimi de coarda si pe topo pasul maxim este dat ca fiind VII-. In plus, Coltul Rotunjit este la umbra, deci este o destinatie numai buna pentru zile prea calduroase. Bazandu-ne pe aceste informatii, noi speram sa gasim un traseu scurt, usurel si relaxant.  

In realitate, este un traseu pe care cam trebuie sa ai chef de catarat, pentru ca pe primele doua lungimi nu e deloc plimbarica... :) Iar ultima lungime e usoara, friabila si cam periculoasa, deci nu prea merita parcursa. Cam astea sunt impresiile noastre pentru fiecare dintre cele 3 lungimi:
  • LC 1: (26 m, VII-) Este o lungime sustinuta de jos pana sus si fara locuri bune de odihna. E ca la escalada: asigurarile sunt bune, dar pasii sunt impusi, nu prea merge cu trasul de bucle :)
  • LC 2: (30 m, VII) Este o lungime tehnica si sustinuta - are doar cateva zone usoare. Trebuie sa stai mult cu picioarele la aderenta pe praguri cazute si sa faci miscari de echilibru. Noua ni s-a parut clar mai grea decat prima lungime... pe undeva pe la gr. VII/VII+, desi in topo este cotata doar cu VI+.
  • LC 3: (50 m, VI) Este o lungime pe care o vom evita pe viitor! Are cativa metri de catarat usor (portiunea care se vede din regrupare), iar apoi devine prea friabila si periculoasa din punctul nostru de vedere. Descrierea din carte este cat se poate de reala: "depasim cateva brane si pasaje verticale peste cateva lespezi uriase desprinse".  

Daca o sa mai ajungem in acest traseu, vom parcurge doar primele doua lungimi (catarare absolut superba si foarte tehnica), iar apoi ne vom retrage, renuntand la a treia lungime.


Urcarea pe grohotis, pe poteca de acces spre Coltul Rotunjit, spre Peretele Suurime si spre traseul Hans Gora din Coltul Crapat.


Coltul Crapat cu creasta Hans Gora - un traseu foarte fain!


Am gasit intrarea! :)


Plecarea pe prima lungime... pasul e undeva pe traverseu, dar si mai sus e foarte interesant. Nu te plictisesti deloc pana in regrupare.


Slalom pe fetele cazute din a doua lungime - stat la aderenta si miscari de echilibru.


Pozitie de odihna putin sub regrupare :)


Baza in pasul din ultima lungime - un fel de mica surplomba in diedru, cam gr. VI.


Haosul de pe ultima lungime... la un moment dat trebuie sa te cateri pe langa o mare lespede (sa fie de vreo 5 m inaltime). E cam dificil sa nu te atingi deloc de ea, iar odata ajuns deasupra vezi cat de desprinsa de perete este... apoi, odata depasita lespedea, nu e ca si cand a trecut pericolul: deasupra este friabil, deci daca te dezechilibrezi si cazi, ai sanse mari sa pici chiar peste lespede.


Traseul iese pe o brana pe care o urmam spre dreapta ca sa ajungem in poteca de deasupra Varfului Puscariu (poteca pe care vom cobori pana jos).


Si gata cu Cheile Turzii pe anul asta... e cam departe de Bucuresti si reusim sa ajungem greu. Dar e atat de frumos incat ne straduim macar o data pe an sa petrecem cateva zile la catarat aici.


Niciun comentariu:

ATENȚIE !!!

Unele activități prezentate aici implică risc serios de accidentare gravă sau chiar fatală.

Este important de reținut că:
  • Abordarea anumitor trasee prezentate aici poate fi foarte diferită de cea obișnuită, un motiv foarte serios de a trata cu rezervă informațiile prezentate.
  • Condițiile în care un traseu se găsește (împreună cu riscurile asociate!) pot fi foarte diferite față de cum au fost ele găsite la un moment dat.

În consecință:
  • NU ne putem asuma nicio răspundere în caz că informațiile prezentate aici sunt greșite, inexacte sau depășite.
  • NU ne asumăm nicio răspundere pentru consecințele ce pot decurge din folosirea, în orice fel, a oricăror materiale prezentate aici.
  • Folosirea oricăror informații sau idei prezentate aici se face integral pe propria răspundere.